top of page

Huis verhuren belasting: hoeveel belasting betaal je?

  • Foto van schrijver: Mariëtte Donker
    Mariëtte Donker
  • 10 dec 2024
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 dec 2024

Als je regelmatig onze blog volgt, weet je wellicht al dat het verhuren van je eigen woning behoorlijk winstgevend kan zijn. Toch is het belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je je woning te huur aanbiedt. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen het vinden van huurders, zoals complexe wet- en regelgeving en mogelijke belastingverplichtingen.

Heb jij plannen om je koopwoning te verhuren en wil je weten welke belasting je moet betalen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe de belasting in verschillende situaties werkt.


Verhuren van je woning en belasting

Als je je eigen huis wilt verhuren, krijg je te maken met de Belastingdienst, omdat je inkomsten uit verhuur genereert. Deze huurinkomsten kunnen belastingplichtig zijn, afhankelijk van de situatie. Er zijn verschillende belastingregels voor tijdelijke verhuur van je eigen woning en het verhuren van een tweede woning.


De Belastingdienst verdeelt belasting over inkomen in drie categorieën, de zogenaamde ‘boxen’:

  • Box 1: Inkomen uit werk en woning

  • Box 2: Inkomen uit aanmerkelijk belang

  • Box 3: Inkomen uit sparen en beleggen

De inkomsten die je uit de verhuur van je eigen woning ontvangt, vallen in box 1 of box 3, afhankelijk van het type verhuur. We leggen je uit in welke gevallen je in welke box valt.


Verhuur van je eigen woning voor korte tijd

Als je van plan bent om je eigen woning tijdelijk te verhuren, bijvoorbeeld omdat je een tijdje naar het buitenland gaat, zijn er specifieke belastingregels.

Je hebt de volgende mogelijkheden:

  1. Tijdelijke verhuur met behoud van inschrijving: Je verhuurt je woning tijdelijk, maar blijft ingeschreven op het adres.

  2. Tijdelijke verhuur zonder inschrijving: Je verhuurt je woning voor een langere periode en schrijft je uit op het adres.

  3. Huurcontract voor bepaalde tijd: Je verhuurt je woning voor een beperkte periode, bijvoorbeeld omdat je na de verhuurperiode weer wilt bepalen wat je met de woning doet.

  4. Tussenhuur (Diplomatenclausule): Je gaat voor werk of lange vakantie naar het buitenland en schrijft je in op het adres in het buitenland.

  5. Verhuur onder de leegstandswet: Je verhuurt een woning die leegstaat en te koop wordt aangeboden.

  6. Verhuur van een vakantiewoning: Je verhuurt een woning die uitsluitend voor vakantieverhuur is bedoeld.


In situatie 1 (tijdelijke verhuur met inschrijving) ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven. Deze inkomsten vallen dan in box 1. Je mag de huurinkomsten verminderen met de kosten die je maakt, zoals gas- en elektriciteitsverbruik of advertentiekosten.

Als je je eigen woning tijdelijk verhuurt, blijf je recht houden op de hypotheekrenteaftrek zolang je de woning niet langer dan een jaar verhuurt.

In situatie 2 (tijdelijke verhuur zonder inschrijving) gelden de belastingregels voor de verhuur van een tweede woning.


Verhuur van een tweede woning en belasting

Als je een tweede woning verhuurt, bijvoorbeeld een vakantiehuis of een geërfde woning, geldt dat de huurinkomsten niet als inkomen uit werk en woning worden gezien. In plaats daarvan valt de verhuur van een tweede woning in box 3, het gedeelte van de belastingwet die gaat over vermogen. Je betaalt vermogensrendementsheffing over de WOZ-waarde van de woning.


Verhuur onder de leegstandswet

Als je een woning verhuurt onder de leegstandswet, hoef je geen belasting te betalen over de

huurinkomsten. Deze wet is van toepassing op woningen die leegstaan en te koop worden aangeboden. De verhuur valt dan in box 3, wat betekent dat je belasting betaalt over je vermogen, maar niet over de huurinkomsten zelf. Je hebt echter geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, tenzij de verhuur stopt binnen drie jaar nadat je de woning hebt verlaten, waarna de renteaftrek kan worden hervat.


Gedeeltelijke verhuur van je eigen woning

Als je slechts een deel van je woning verhuurt, bijvoorbeeld een kamer of een verdieping, hoef je in veel gevallen geen belasting over de huurinkomsten te betalen. Het verhuurde deel valt dan in box 1, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet:

  • Het verhuurde deel maakt onderdeel uit van je woning en is geen zelfstandige woonruimte.

  • Jij en je huurder staan beide ingeschreven bij de gemeente op hetzelfde adres.

  • De verhuur betreft geen tijdelijke verhuur aan vakantiegasten.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, wordt de WOZ-waarde van het verhuurde gedeelte van de woning in box 3 opgenomen, en betaal je belasting over je vermogen.


Samenvatting

Of je nu tijdelijk je woning verhuurt of een tweede woning hebt, het is belangrijk om te begrijpen hoe de belastingregels werken in jouw situatie. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Heb je meer dan één woning te verhuren? Dan is het ook handig om te weten hoeveel woningen je mag verhuren.

 
 
 

Comments


bottom of page